Is het verstandig om een tweedehands auto te kopen?

Het bedrag dat je in jouw leven in het totaal aan auto’s en voertuigen uitgeeft, kan best flink oplopen. Hoe meer je uitgeeft aan een auto, hoer minder budget er over blijft om andere leuke dingen te doen. Helaas zijn nieuwe auto’s enorm duur. Zeker vanuit een economisch perspectief, waar het er op neerkomt dat een nieuwe auto direct waarde verliest wanneer u bij de auto dealer wegrijdt. Daarnaast verliest een nieuwe auto in de eerste paar jaar procentueel gezien het meeste van zijn waarde. Daarom zitten er enorme financiële voordelen aan het aanschaffen van een occasion, ten opzichte van een volledig nieuwe auto. Natuurlijk is dit niet het enige wat er speelt, want het is niet puur een kwestie van het aankoop bedrag. Bij een auto komen andere kosten kijken en er zijn vooral ook andere aspecten die in gedachte gehouden moeten worden. In deze blog kijken we naar een aantal belangrijke punten.

Waar moet u op letten?

Als u besluit om tweedehands te kopen, let dan op de leeftijd van de auto. Hoe ouder de auto, hoe goedkoper natuurlijk, maar het kan ook zorgen voor gebreken. Een ander aspect om goed op te letten is de kilometerstand van de auto. Hoe meer kilometers een auto gemaakt heeft, hoe meer onderdelen er versleten kunnen zijn. Dit kan betekenen dat er op den duur onderdelen vervangen zouden moeten worden en de prijs hiervan kan best oplopen. Het is het meest verstandig om een monteur naar de auto te laten kijken. Een onafhankelijke monteur kan de gehele staat van de auto inspecteren en is daarbij een goede onpartijdige partij. Eventueel kan deze jou ook nog van onpartijdig advies voorzien voor de waarde en aankoopprijs van de occasion.

Financiële overwegingen

Om zoveel mogelijk financiële tegenvallers van de auto te voorkomen, is het handig om een zo jong mogelijke auto, met zo min mogelijk kilometers aan te schaffen. Natuurlijk moet dit nog wel binnen uw voorgestelde budget vallen. Bent u niet van de plan de auto lang te houden? Dan is dit minder belangrijk, want dan doet u de auto misschien van hand, voordat onderdelen vervangen moeten gaan worden. Dan zou het dus voordeliger kunnen zijn om een veel oudere auto aan te schaffen. Dit is een belangrijke afweging om te maken. Bedenk bijvoorbeeld dat als u de auto korter dan een jaar wilt houden, het waarschijnlijk niet nodig is om de auto te laten keuren. Terwijl hier vaak de kosten om de hoek komen kijken. Gaat u de auto jaren houden, dan zal u elk jaar een keuring moeten kunnen financieren.

Conclusie

Misschien had je er nog nooit aan gedacht om een ​​gebruikte auto te kopen. Misschien kun  je dat nu wel in overweging nemen. Bedenk ook maar eens wat je dan kan doen met de financiële besparingen. Bij het leven draait alles om afwegingen. Geniet hoe dan ook van de rit. Onthoud daarnaast ook dat een auto kopen altijd een grote beslissing is, denk er goed over na.