Tips om niet bang te zijn tijdens het lessen

Misschien ben je net begonnen met autorijles bij Rijschool Boomsluiter of Rijschool Oudewater. Het lessen gaat goed, je hebt weinig ingrepen en begint het rijden al aardig onder de knie te krijgen. Maar toch voel je een vage angst in je binnenste wanneer je de auto instapt. Misschien denk je dat dit niet normaal is, maar wees gerust: bijna elke chauffeur ervaart wel eens angst tijdens het rijden. Vooral voor de beginnende bestuurder kan autorijden spannend zijn. Het moet echter niet je rijplezier bederven of zo erg worden dat je niet meer durft te rijden. In deze blog kun je een paar tips lezen over hoe je minder bang kunt zijn tijdens het lessen.

Blijf rijden!

Als je bang bent tijdens het rijden, moet je nooit aan je angst toegeven. Misschien heb je een slechte les achter de rug en 1000 fouten gemaakt, 5 ingrepen gehad en moest de instructeur voorkomen dat je een fietser aanreed. Als beginnende bestuurder zijn deze fouten heel menselijk: je bent autorijden aan het leren. Na zo’n les heb je misschien helemaal geen zin meer om te rijden en zeg je het liefst de volgende les af. Doe dit absoluut niet! Als je stopt met lessen geef je toe aan je angst waardoor je angst voor autorijden nog sterker wordt. Als je stopt met lessen en rijden kruip je nooit meer achter het stuur, dus kop op en blijf lessen. Je komt er wel.

Wees niet bang voor je medeweggebruiker

Veel mensen zijn bang voor autorijden omdat ze bang zijn voor de reacties van andere bestuurders op hun rijstijl. Je voelt je angstig tijdens de les omdat je aan het parkeren bent en er staat een rij auto’s te wachten of misschien viel de auto twee keer uit voor een stoplicht. Besef echter dat 99 procent van de weggebruikers begrip heeft voor het feit dat je nog een beginnende bestuurder bent. Zelf moesten ze het ooit ook leren en hebben ze ook wel eens een auto laten uitvallen. Concentreer je dus en neem je tijd, en wees je niet te bewust van anderen die op je moeten wachten.