8 waardevolle tips voor het halen van je motorrijbewijs

Voor veel mensen is motorrijden de ultieme manier om vrijheid te beleven. Wil je dat ook ervaren? Dan zul je eerst je motorrijbewijs moeten halen. Maar hoe pak je dat het beste aan? Daarvoor geven we je in dit blogartikel 8 waardevolle tips. 

  1. Bepaal welk type motorrijbewijs je wilt halen, zoals A1, A2 of A, Zorg ervoor dat je de juiste categorie kiest die bij je past en zoek daar een motorrijschool voor.
  2. Boek een proefles motorrijden bij minimaal twee rijscholen, zodat je goed kunt vergelijken welke motorrijschool het beste bij jou past. Zoek erkende rijscholen met ervaren instructeurs. Vraag naar aanbevelingen van vrienden of zoek online naar reviews. Ervaringen van anderen zijn immers veel waardevoller dan wat een rijschool over zichzelf zegt.
  3. Maak een begroting voor je motorrijbewijs. Houd rekening met kosten voor lessen, examens, uitrusting en verzekering. De leskosten kun je het beste inschatten nadat je de proeflessen hebt gevolgd. Na een proefles krijg je namelijk advies over hoeveel lessen je ongeveer nodig hebt om je motorrijbewijs te halen.
  4. Kies de juiste uitrusting: Investeer in hoogwaardige beschermende uitrusting, zoals een helm, handschoenen, motorjas en een motorbroek, laarzen en een reflecterend vest. Veiligheid staat voorop! Als je krap bij kas zit weet dan dat het meestal mogelijk is om bij motorrijscholen motorkleding te lenen. Op die manier kun je eerst investeren in het volgen van motorrijlessen en hoef je pas later de motorkleding aan te schaffen.
  5. Haal zo snel mogelijk je theorie. Bestudeer de verkeersregels en motorgerelateerde kennis die nodig is om het theorie-examen met succes af te leggen. Omdat je je theorie moet halen voordat je het praktijkexamen mag doen, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk de studieboeken erbij pakt. 
  6. Last van examenstress? Bedenk dan dat een foutje maken menselijk is. Iedereen, zelfs de meest ervaren motorrijders, maken fouten. Het is dus niet zo dat je met een foutje gelijk voor je theorie- of praktijkexamen zakt. Relativeer dus als je last hebt van examenstress. Wat verder nog kan helpen is om vlak voor het examen bewust een aantal keren diep in-en uit te ademen. Als je last hebt van stress heb je namelijk de neiging om je adem te verkorten, waardoor je alleen maar onrustiger wordt.
  7. Om ervoor te zorgen dat je zo goed mogelijk leert motor te rijden is het belangrijk om in verschillende weersomstandigheden motorrijlessen te volgen. Probeer ook op verschillende tijden te lessen. Dus tijdens de drukke ochtend- of avondspits en ook als het donker is.
  8. Kies een motorrijschool bij jou in de buurt. In tegenstelling tot bij autorijlessen moet je bij motorrijlessen zelf naar de rijschool gaan om de les te volgen. Daarom is aan te raden om voor een motorrijschool bij jouw in de buurt te kiezen. Dus als je bijvoorbeeld in Amsterdam woont, zoek dan in Google naar ‘Motorrijlessen in de regio Amsterdam’. 

Succes met het behalen van je motorrijbewijs!