Olie bijvullen, hoe ga je te werk?

Het goed onderhouden van je auto kan veel kosten besparen. Het bijhouden van de olie is een van de meest belangrijke en vaak ook makkelijkste manieren om de motor van je auto in een goede staat te houden. Zonder motorolie ontstaat er namelijk teveel wrijving tussen de bewegende delen van je auto, wat betekent dat er heel erg veel slijtage ontstaat. Daarnaast zorgd de olie ervoor dat de motor mooi schoon blijft. Als er vervuilende deeltjes in de motor komen worden deze via de olie afgevoerd en eruit gefilterd. Uiteindelijk raakt ook de olie vervuild, dus zal deze op een bepaald moment toch ververst moeten worden.

Peilen

Om er dus voor te zorgen dat de motor van je auto in goede staat blijft is het aan te raden geregeld het oliepeil te controleren. Dit kan worden gedaan door middel van de peilstok die zich vooraan het motorblok bevindt. Je peilt de olie op de volgende manier: Je haalt de stok uit de motor, veegt deze schoon, stopt hem er opnieuw in en haalt hem eruit. Nu is er zichtbaar tot waar de olie zich bevindt. Als je merkt dat het peil is gezakt betekent dit dus dat je de olie zal moeten bijvullen.

 Bijvullen

De olie kun je gemakkelijk bijvullen bij de bijvuldop, deze bevindt zich meestal aan de bovenkant van het motorblok. Per auto verschilt de soort motorolie die je dient te gebruiken. Kijk hiervoor in het instructieboekje van je auto. Als je de olie koopt is het raadzaam om bij de bekende merken te blijven, zoals Shell motorolie of Castrol motorolie. Hopelijk weet je nu hoe je zelf de motorolie van je auto in de gaten kunt houden. Er is echter nog meer klein onderhoud dat je zelf kunt uitvoeren, dus verlies dit niet uit het oog!