Wat maakt het afsluiten van een oldtimerverzekering zo interessant?

Heel wat mensen staan te popelen om over de mogelijkheid te beschikken om hun auto te kunnen verzekeren door middel van een zogenaamde oldtimerverzekering. De reden daarvoor hoeven we eigenlijk helemaal niet ver te zoeken, integendeel. Het is namelijk zo dat er hier verschillende financiële voordelen aan verbonden zijn. Het verzekeren van een auto als een oldtimer zorgt er immers voor dat je een aanzienlijk lagere verzekeringspremie zal moeten betalen. Bovendien is het ook nog eens zo dat de manier waarop je voertuig kan worden verzekerd kan verschillen. In ieder geval, zou jij ook graag jouw auto als oldtimer willen laten verzekeren? Dan moet je zeker even verder lezen je gaan verdiepen in de informatie die je terug kan vinden hier op deze pagina!

Wat is een oldtimerverzekering?

De oldtimerverzekering is een speciaal type autoverzekering welke zoals de naam reeds aangeeft in het bijzonder kan worden afgesloten voor oldtimers. Althans dit was in eerste instantie toch de bedoeling van de verzekeraars. Ondertussen kunnen we vaststellen dat het afsluiten van deze verzekering ook steeds vaker wordt aangevraagd voor auto’s die eigenlijk niet over het traditionele karakter van een oldtimer beschikken. Dat is het gevolg van het feit dat je op deze manier je auto kan verzekeren tegen lagere kosten als bij een standaard autoverzekering het geval is. Overweeg jij ook het verzekeren van jouw voertuig als een oldtimer, maar wil je daar eerst graag nog wat meer over ontdekken? Dan kan het de moeite waard zijn om even de onderstaande informatie door te nemen.

Wanneer kan je een oldtimerverzekering afsluiten?

Voordat we verder ingaan op de verschillende soorten oldtimerverzekeringen die er bestaan moeten we het natuurlijk ook even hebben over de voorwaarden die aan het afsluiten van zo’n verzekering precies verbonden zijn. Dat zijn er namelijk nogal wat. Bovendien moet er worden opgemerkt dat de voorwaarden waaraan je moet voldoen afhankelijk kunnen zijn van de verzekeraar waarbij je de verzekering gaat afsluiten. Enkele voorwaarden waar je zeker en vast aandachtig voor moet zijn op het moment dat je een verzekering voor je oldtimer gaat afsluiten zijn:

  • De manier waarop de oldtimer is beveiligd;
  • Wat het maximale gewicht is waar het voertuig over mag beschikken;
  • Over welke minimale leeftijd het voertuig dient te beschikken;
  • Hoeveel kilometer je per jaar kan rijden met het voertuig;
  • Of je lid moet zijn van de FEHAC;
  • Of de auto over een bepaald merk dient te beschikken of niet;

Eén van de voorwaarden die het meest voor de hand liggend is heeft dus betrekking tot de vereiste leeftijd van het voertuig. Het spreekt namelijk voor zich dat je een gloednieuwe auto niet als oldtimer kan verzekeren. Dit is meteen een mooi voorbeeld van een voorwaarde die behoorlijk kan verschillen afhankelijk van de verzekeraar in kwestie. Voor verzekeraar A kan bijvoorbeeld gelden dat er sprake is van een minimale leeftijd voor de oldtimerverzekering van 10 jaar terwijl bij een andere verzekeraar een minimale vereiste leeftijd in het vooruitzicht wordt gesteld van 20, 25 of 30 jaar. Je moet je dan ook zeker altijd even grondig verdiepen in de bestaande polisvoorwaarden.

Is er sprake van een kilometerbeperking bij oldtimerverzekeringen?

Dat je bij de oldtimer verzekeren geen standaard, traditionele autoverzekering hebt blijkt eveneens uit het feit dat er sprake is van een zogenaamde kilometerbeperking. Deze beperking wordt opgelegd omdat het eigenlijk niet de bedoeling is dat een oldtimer wordt gebruikt als dagelijks voertuig. Hoeveel kilometers je precies met het voertuig mag rijden en in welke straal ten opzichte van de woning dat het geval mag zijn zal worden bepaald door de verzekeraar in kwestie. Ook voor deze voorwaarden geldt dan ook dat ze kunnen verschillen ten opzichte van een standaard autoverzekering.

Welke soorten oldtimerverzekeringen bestaan er precies?

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat de ene oldtimerverzekering de andere niet is. Voordat we overgaan tot het aanvragen van een verzekering voor je oldtimer moet je dan ook zeker even grondig gaan kijken welke verschillende opties er allemaal op de markt zijn terug te vinden. Wanneer we dat doen komen we al snel tot het overzicht zoals hieronder staat aangegeven.

1.) De WA-oldtimerverzekering

De WA-oldtimerverzekering is de meest eenvoudige en tevens ook voordeligste verzekering die je voor een oldtimer kan afsluiten. Kies je voor het afsluiten van deze verzekering? Dan ben je daarmee verzekerd voor schade die wordt toegebracht aan derden. De andere schade die mogelijks ontstaat aan je eigen auto is hiermee dus echter op geen enkele manier verzekerd.

2.) De beperkt cascoverzekering

Een wat meer uitgebreide oldtimerverzekering is de beperkt casco variant. Hierbij beschik je in de basis over de WA-dekking, maar is er sprake van de aanwezigheid van een aantal extra dekkingen. Denk hierbij onder meer aan een dekking voor schade als gevolg van een brand of bijvoorbeeld natuurgeweld. Bovendien zal je kunnen vaststellen dat een beperkt cascoverzekering ook schade veroorzaakt als gevolg van een aanrijding met een wild dier. Wil je dus toch graag bepaalde schade aan je oldtimer verzekerd willen zien worden zonder dat je daarvoor de hoge kosten van een allrisk moet betalen? Dan kan de beperkt cascoverzekering een zeer interessante keuze zijn.

3.) De allrisk oldtimerverzekering

De meest complete oldtimerverzekering die er verkrijgbaar is op de markt is de zogenaamde allrisk. Voor deze verzekering geldt dat ze alle mogelijke dekkingen voorziet die ook maar enigszins relevant kunnen zijn voor jouw oldtimer. Het gaat hierbij dan niet alleen om alle dekkingen uit de voorgaande verzekeringen. Deze zijn immers allemaal voorhanden, maar ze worden nog uitgebreid met één extra dekking. Het gaat hierbij concreet om de dekking voor schade die je zelf veroorzaakt aan je oldtimer. Let wel, uiteraard gaat het uitsluitend om niet moedwillig veroorzaakte schade.

De allrisk oldtimerverzekering is een zeer interessante verzekering die je voorziet van alle dekkingen waar je ook maar enigszins behoeften aan hebt, maar er is ook een keerzijde aan de medaille. Mede afhankelijk van de waarde waar je oldtimer over beschikt kan de prijs van deze verzekering behoorlijk stevig oplopen. Wanneer je dus met andere woorden vooral een oldtimerverzekering wil afsluiten omwille van de kosten is dit mogelijks een optie die voor jou minder interessant zal zijn.